Rozsos-aszalt paradicsomos bagett
Csigó Zita receptje.

Hozzávalók (2 darabhoz):
20 g Kovászka
350 g búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tk. só
150 g fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom (jól lecsepegtetve)
4 ek. a fűszeres olajból
300 ml langyos víz
Elkészítés:
A kétféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük. Közben az aszalt paradicsomot leszűrjük, félretesszük, a fűszeres olajból kimérjük a 4 evőkanálnyi mennyiséget.
A lisztekhez adjuk, elkeverjük.
Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a vizet.
Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Az aszalt paradicsomot kis darabokra vágjuk. A megkelt tésztába beledolgozzuk a paradicsomot, letakarjuk, és hagyjuk ismét megkelni.
Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, majd mindkét bucit kb. 40 cm-es hengerré sodorjuk.
A hengereket a két végüknél fogva, ellentétes irányban párszor megcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. A tetejük nyugodtan maradhat lisztes, de le is kenhetjük vízzel.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Amíg melegszik, még hagyjuk kelni a bagetteket.
Először 200 °C-on 10, majd 180 °C-on további kb. 12-15 percet sütjük.