Nápolyi jellegű pizza a'la Kovászka
Szabó Gergő receptje.
Hozzávalók:
5 g Kovászka
500 g 00-ás típusú pizzaliszt
325 g langyos (kézmeleg) víz
11 g só
Feltét: paradicsomszósz (só, bors) , sonka, mozzarella sajt, bazsalikom, de ez szabadon választható
Elkészítés:
Kovászkát, liszteket és a sót egy tálban összekeverjük.
Dagasztás közben hozzáadjuk apránként a vizet.
Géppel 5-7 percig közepes fokozaton, vagy kézzel 10-12 percig dagasszuk a tésztát!
40 percet hagyjuk szobahőmérsékleten kelni.
4 db kb. 200 g-os bucira osztjuk a tésztát.
Hűtőben 48 órán keresztül kelesztjük.
Nyújtás előtt 60 percet szobahőn hagyjuk.
A pizzát szigorúan kézzel nyújtjuk kör alakúra, ügyelve, hogy a tésztában található légbuborékok ne sérüljenek.
Feltéteket rakunk a pizzára: paradicsomszósz, sonka, mozzarella, gorgonzola, (sütés után, frissen: rukkola és bazsalikom). Ez az én kedvencem, de ez ízlés szerint változtatható.
Majd előmelegített sütőben max fokozaton, mely nekem: 275 °C; kb 7-9 percig sütjük. (amíg elkezd barnulni a széle)
Tippek & Trükkök:
A pizzatészta nyújtásánál használj réteslisztet a könnyebb kezelhetőség érdekében.
A hűtőben kelesztésnél érdemes a tárolóedényt olívaolajjal kikenni, hogy nem tapadjon bele nagyon a tészta.
A még jobb eredmény érdekében érdemes beszerezni egy igazi pizzasütő kemencét, amelyeknél 350°C elérésével nagymértékben növelhetjük a pizza minőségét.