top of page

Hagymás-vajas csavart kalács

Csigó Zita receptje.



Hozzávalók (1 nagy kalácshoz):

A tésztához:

  • 20 g Kovászka

  • 400 g búzaliszt

  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

  • 1 tk. só

  • 100 g vaj

  • 1 tojás

  • 250-280 ml langyos tej


A töltelékhez:

  • 1 ek. olívaolaj

  • 1 kis fej vöröshagyma

  • 80 g vaj

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 12-15 szem magozott, fekete olajbogyó


Elkészítés:

  1. A kétféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük.

  2. Belemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat, majd hozzáadjuk a tojást.

  3. Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a tejet.

  4. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

  5. Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben.

  6. Rátesszük a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát, és lassú tűzön puhára sütjük. Félretesszük hűlni.

  7. A puha vajat kevés sóval ízesítjük, hozzákeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymát. Az olajbogyókat felkarikázzuk.

  8. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és kb. 35*30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a fokhagymás vajjal, majd megszórjuk a sült hagyma és az olajbogyók keverékével.

  9. Rövidebb oldalától indítva feltekerjük, a végeket összecsípjük. Az így kapott hengert hosszában, éles késsel kettévágjuk úgy, hogy az egyik végén pár cm-t egyben hagyunk.

  10. A két szálat összefonjuk úgy, hogy a vágási felület felfelé legyen, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.

  11. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A kalácsot hagyjuk még addig kelni, amíg bemelegszik a sütő.

  12. Kb. 30 perc alatt készre sütjük, 10-12 perc után érdemes letakarni, hogy a tetején ne égjen és keseredjen meg a hagyma.

bottom of page