Áfonyás-sokmagvas tönkölylisztes cipó
Csigó Zita receptje.

Hozzávalók (2 darabhoz):
A tésztához:
20 g Kovászka
250 g búzaliszt
150 g fehér tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 púpozott tk. só
4 ek. olívaolaj
kb. 3-3,2 dl langyos víz
Valamint:
8 dkg aszalt vörösáfonya
4 dkg tetszőleges olajos mag vagy magkeverék (fenyőmag, napraforgómag és tökmag, de lehet pl. dió, mogyoró, madula is)
Elkészítés:
A háromféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük. Az olívaolajat a lisztekhez adjuk, elkeverjük.
Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a vizet. Sima felületű tésztát kell kapnunk.
Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
A megkelt tésztába beledolgozzuk az aszalt áfonyát és a magkeveréket, letakarjuk, és hagyjuk ismét megkelni. (Az áfonyát a mazsolával szemben nem szoktam beáztatni, a magokat viszont érdemes forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítani, hogy még intenzívebb legyen az ízük. Csak akkor adjuk a tésztához, miután teljesen kihűltek.)
Miután ismét megkelt, két egyenlő részre osztjuk, és 1-1 cipót formázunk belőle (próbáljuk úgy hajtogatni, formázni, hogy a magvak és az áfonyaszemek a tészta belsejébe kerüljenek), és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük.
220 °C-ra előmelegített sütőben, lefedve 25 percet sütjük, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra, és fedő nélkül további 20 percet sütjük a cipókat.