top of page

Áfonyás-sokmagvas tönkölylisztes cipó

Csigó Zita receptje.




Hozzávalók (2 darabhoz):

A tésztához:

  • 20 g Kovászka

  • 250 g búzaliszt

  • 150 g fehér tönköly búzaliszt

  • 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

  • 1 púpozott tk. só

  • 4 ek. olívaolaj

  • kb. 3-3,2 dl langyos víz

Valamint:

  • 8 dkg aszalt vörösáfonya

  • 4 dkg tetszőleges olajos mag vagy magkeverék (fenyőmag, napraforgómag és tökmag, de lehet pl. dió, mogyoró, madula is)


Elkészítés:

  1. A háromféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük. Az olívaolajat a lisztekhez adjuk, elkeverjük.

  2. Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a vizet. Sima felületű tésztát kell kapnunk.

  3. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

  4. A megkelt tésztába beledolgozzuk az aszalt áfonyát és a magkeveréket, letakarjuk, és hagyjuk ismét megkelni. (Az áfonyát a mazsolával szemben nem szoktam beáztatni, a magokat viszont érdemes forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítani, hogy még intenzívebb legyen az ízük. Csak akkor adjuk a tésztához, miután teljesen kihűltek.)

  5. Miután ismét megkelt, két egyenlő részre osztjuk, és 1-1 cipót formázunk belőle (próbáljuk úgy hajtogatni, formázni, hogy a magvak és az áfonyaszemek a tészta belsejébe kerüljenek), és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük.

  6. 220 °C-ra előmelegített sütőben, lefedve 25 percet sütjük, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra, és fedő nélkül további 20 percet sütjük a cipókat.

bottom of page