Rozsos- aszalt paradicsomos bagett Kovászkával

2020.08.04
Recept és fotó: Csigó Zita
Recept és fotó: Csigó Zita

Csigó Zita receptje. Bagett. Könnyedén. Rozsos- aszalt paradicsomos bagett recept Kovászkával.

HOZZÁVALÓK (2 darabhoz):

  • 35 dkg búzaliszt

  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

  • 2 dkg Kovászka

  • 1 teáskanál só

  • 15 dkg fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom (jól lecsepegtetve)

  • 4 evőkanál a fűszeres olajból

  • 3 dl langyos víz

RECEPT:

  1. A kétféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük. 
  2. Közben az aszalt paradicsomot leszűrjük, félretesszük, a fűszeres olajból kimérjük a 4 evőkanálnyi mennyiséget. A lisztekhez adjuk, elkeverjük. 
  3. Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a vizet. Sima felületű tésztát kell kapnunk. 
  4. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  5. Az aszalt paradicsomot kis darabokra vágjuk. A megkelt tésztába beledolgozzuk a paradicsomot, letakarjuk, és hagyjuk ismét megkelni. 
  6. Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, majd mindkét bucit kb. 40 cm-es hengerré sodorjuk. 
  7. A hengereket a két végüknél fogva, ellentétes irányban párszor megcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 
  8. A tetejük nyugodtan maradhat lisztes, de le is kenhetjük vízzel. 
  9. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Amíg melegszik, még hagyjuk kelni a bagetteket. Először 200 °C-on 10, majd 180 °C-on további kb. 12-15 percet sütjük.
  10. Jó étvágyat bagett úrhoz! Önmagában is remek lakoma.