Áfonyás-sokmagvas tönkölylisztes cipó kovászkával

2020.08.04
Recept és fotó: Csigó Zita
Recept és fotó: Csigó Zita

Csigó Zita receptje. Cipó. Könnyedén. Áfonyás-sokmagvas tönkölylisztes cipó kovászkával. 

HOZZÁVALÓK (2 darabhoz):

A tésztához:

25 dkg búzaliszt

  • 15 dkg fehér tönköly búzaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 2 dkg Kovászka
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • kb. 3-3,2 dl langyos víz

Valamint:

  • 8 dkg aszalt vörösáfonya
  • 4 dkg tetszőleges olajos mag vagy magkeverék (fenyőmag, napraforgómag és tökmag, de lehet pl. dió, mogyoró, madula is)

RECEPT:

  1. A háromféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük. 
  2. Az olívaolajat a lisztekhez adjuk, elkeverjük. 
  3. Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a vizet. Sima felületű tésztát kell kapnunk. 
  4. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  5. A megkelt tésztába beledolgozzuk az aszalt áfonyát és a magkeveréket, letakarjuk, és hagyjuk ismét megkelni. 
  6. (Az áfonyát a mazsolával szemben nem szoktam beáztatni, a magokat viszont érdemes forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítani, hogy még intenzívebb legyen az ízük. Csak akkor adjuk a tésztához, miután teljesen kihűltek.) 
  7. Miután ismét megkelt, két egyenlő részre osztjuk, és 1-1 cipót formázunk belőle (próbáljuk úgy hajtogatni, formázni, hogy a magvak és az áfonyaszemek a tészta belsejébe kerüljenek), és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 
  8. 220 °C-ra előmelegített sütőben, lefedve 25 percet sütjük, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra, és fedő nélkül további 20 percet sütjük a cipókat. 
  9. Kellemes időtöltést kedves cipóinkkal!