4 dkg tetszőleges olajos mag vagy magkeverék (fenyőmag, napraforgómag és tökmag, de lehet pl. dió, mogyoró, madula is)
RECEPT:
A háromféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük.
Az olívaolajat a lisztekhez adjuk, elkeverjük.
Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a vizet. Sima felületű tésztát kell kapnunk.
Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
A megkelt tésztába beledolgozzuk az aszalt áfonyát és a magkeveréket, letakarjuk, és hagyjuk ismét megkelni.
(Az áfonyát a mazsolával szemben nem szoktam beáztatni, a magokat viszont érdemes forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítani, hogy még intenzívebb legyen az ízük. Csak akkor adjuk a tésztához, miután teljesen kihűltek.)
Miután ismét megkelt, két egyenlő részre osztjuk, és 1-1 cipót formázunk belőle (próbáljuk úgy hajtogatni, formázni, hogy a magvak és az áfonyaszemek a tészta belsejébe kerüljenek), és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük.
220 °C-ra előmelegített sütőben, lefedve 25 percet sütjük, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra, és fedő nélkül további 20 percet sütjük a cipókat.