A kétféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük.
Belemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat, majd hozzáadjuk a tojást.
Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a tejet.
Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát, és lassú tűzön puhára sütjük. Félretesszük hűlni.
A puha vajat kevés sóval ízesítjük, hozzákeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymát.
Az olajbogyókat felkarikázzuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és kb. 35*30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Egyenletesen megkenjük a fokhagymás vajjal, majd megszórjuk a sült hagyma és az olajbogyók keverékével.
Rövidebb oldalától indítva feltekerjük, a végeket összecsípjük. Az így kapott hengert hosszában, éles késsel kettévágjuk úgy, hogy az egyik végén pár cm-t egyben hagyunk.
A két szálat összefonjuk úgy, hogy a vágási felület felfelé legyen, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A kalácsot hagyjuk még addig kelni, amíg bemelegszik a sütő. Kb. 30 perc alatt készre sütjük, 10-12 perc után érdemes letakarni, hogy a tetején ne égjen és keseredjen meg a hagyma.