Sült hagymás-vajas csavart kalács kovászkával

2020.08.04
Recept és fotó: Csigó Zita
Recept és fotó: Csigó Zita

Csigó Zita receptje. Kalács. Könnyedén. Sült hagymás-vajas csavart kalács kovászkával.


HOZZÁVALÓK (1 nagy kalácshoz):

A tésztához: 
  • 40 dkg búzaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 dkg Kovászka
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • kb. 2,5-2,8 dl langyos tej

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 8 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 12-15 szem magozott, fekete olajbogyó 

RECEPT:

  1. A kétféle lisztet, Kovászkát és a sót dagasztótálban összekeverjük. 
  2. Belemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat, majd hozzáadjuk a tojást. 
  3. Ezután a tésztát közepes fokozaton, 5-8 perc alatt megdagasztjuk úgy, hogy dagasztás közben apránként hozzácsorgatjuk a tejet. 
  4. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  5. Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát, és lassú tűzön puhára sütjük. Félretesszük hűlni.
  6. A puha vajat kevés sóval ízesítjük, hozzákeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymát. 
  7. Az olajbogyókat felkarikázzuk.
  8. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és kb. 35*30 cm-es téglalappá nyújtjuk. 
  9. Egyenletesen megkenjük a fokhagymás vajjal, majd megszórjuk a sült hagyma és az olajbogyók keverékével. 
  10. Rövidebb oldalától indítva feltekerjük, a végeket összecsípjük. Az így kapott hengert hosszában, éles késsel kettévágjuk úgy, hogy az egyik végén pár cm-t egyben hagyunk. 
  11. A két szálat összefonjuk úgy, hogy a vágási felület felfelé legyen, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. 
  12. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A kalácsot hagyjuk még addig kelni, amíg bemelegszik a sütő. Kb. 30 perc alatt készre sütjük, 10-12 perc után érdemes letakarni, hogy a tetején ne égjen és keseredjen meg a hagyma.
  13. Zseniálisan finom lett. Jó étvágyat hozzá!