Kenyérke, a könnyű bézet titka

2021.04.07
Könnyű bélzet, ropogós héj.
Könnyű bélzet, ropogós héj.

Szabó Gergő receptje.

HOZZÁVALÓK

-  350 g búzafinomliszt (BL55)

- 50 g búzadara

- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt

- 380 g meleg víz (30°C körüli)

- 20 g Kovászka

- 11 g só


RECEPT

1. A vízbe beletesszük Kovászkát és a sót, majd elkeverjük.

2. Az elkészült folyadékhoz hozzáadjuk a teljes kiőrlésű rozslisztet, majd a búzadarát és elkeverjük.

3. A búzafinomlisztet is elkezdjük fokozatosan adagolni hozzá (érdemes a dagasztás közben 3 részre osztva hozzáadni).

4. Kézzel (8 perc) vagy géppel (5 perc) ragacsos tészta állagúvá dagasszuk.

5. Ezután tálban, letakarva kelesszük 2 órán keresztül meleg helyen (min. 27°C).

6. Kelesztés után formázzuk cipó alakúra a tésztát, vágjuk be tetszés szerint a tetejét egy késsel, vagy pengével.

7. Előmelegített sütőben, felforrósított hőálló edénybe tegyük a tésztát és 30 percig, 230°C-on, lefedve, majd 15 percig, 200°C-on fedő nélkül süssük.

8. Ha aranybarnára sült a kenyér, hagyjuk egy órát szobahőmérsékleten hűlni.

Büszkén fogyasszuk családunkkal. Dicséretben nem lesz hiány!


TIPPEK & TRÜKKÖK

- Kelesztés előtt érdemes a tészta felületét vízzel benedvesíteni, így nem fog annyira a kezünkhöz és a tálhoz hozzáragadni.

- Kelesztéskor a tálat minél jobban le tudjuk fedni, annál hatékonyabb lesz az eredmény.

- Sütéskor, ha nincs lehetőségünk fedőt tenni az edényre, tehetünk rá alufóliát is.

- Akik extra ropogósan szeretik a kenyér héját, formázáskor hempergessék meg egy kis búzadarában. Az eredmény garantáltan magával fog ragadni.

- Gázsütőben az ajánlott sütési hőfokok: lefedve: 250°C, fedés nélkül: 220°C (a gázsütőknek lelkük van, a legjobb ha ismerjük meg őket)