Karácsonyi barackos-diós kalács kovászkával

2020.08.04
Fotó: Orosz Melitta
Fotó: Orosz Melitta

Kalács könnyedén, az ünnepi hangulathoz.


HOZZÁVALÓK:

Csokoládés rész:

- 200 g liszt (BL55 vagy édes kelttészta liszt)

- 10 g Kovászka

- 20 g kakaópor

- 50 g kristálycukor

- 1 db tojás sárgája

- 1,5-2 dl langyos tej

Vaníliás rész:

- 200 g liszt (BL55 vagy édes kelttészta liszt)

- 10 g Kovászka

- 16 g vaníliás cukor (2 tasak)

- 50 g kristálycukor

- 1 db tojás sárgája

- 1-1,5 dl langyos tej

+ a tésztába

- 60 g dió

- 90 g aszalt sárgabarack 


RECEPT:

1. Két külön tálban összekeverjük a lisztet, kovászkát, cukrot, a vaníliát vagy a kakaót.

2. Hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját.

3. Összegyúrjuk a tésztákat. Még kelesztés előtt mindkettőnek levágjuk az 1/3 részét és egy harmadik, kevert tésztát gyúrunk belőle. 

4. A tésztákat 60 percig hagyjuk kelni. 

5. A megkelt tésztákat lisztezett felületen átgyúrjuk és kb 10x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. 

6. Felkockázzuk a barackot, kissé összetörjük a diót. Az előbbiből 30 az utóbbiból 20 g-ot szórunk mindegyikre, majd összecsavarjuk. 

7. Az összecsavart tésztákat összefonjuk, majd 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt, lefedve készre sütjük a kalácsot. 

8. Jó étvágyat és áldott karácsonyt!