Húsvéti kalács Kovászkával

2021.03.23

Finom, puha kalács az ünnephez

HOZZÁVALÓK:

  • 20g Kovászka
  • 50g bl200 liszt
  • 50g rétesliszt
  • 200g bl55 liszt
  • 100g bl80 liszt
  • 2 tojássárgája
  • 30g margarin
  • 8g só
  • 2 dl langyos tej
  • 60g porcukor

Megkenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej

RECEPT:

  1. A  Kovászkát, a liszteket, sót és cukrot összekeverjük a dagasztótálban.
  2. Hozzáadjuk a margarint és a két tojássárgáját, majd a tejet folyamatosan hozzáöntve 8-10 perc alatt meggyúrjuk a tésztát.
  3. 60 perc kelesztés után, három, egyenlő nagyságú gombócot formálunk belőle.
  4. A gombócokat 30-35 cm hosszú rúddá hengereljük.
  5. Összefonjuk a kalácsot, majd további 30 percig kelesztjük.
  6. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben kenjük meg a kalács tetejét tojássárgájával.
  7. 15 percig süssük, majd vegyük ki és újra kenjük meg egy kis tejjel.
  8. Ezután 20-25 perc készre sütjük a kalácsot.