Gluténmentes húsvéti kalács Kovászkával

2021.03.30

Finom, puha kalács az ünnepre, gluténmentesen

HOZZÁVALÓK:

  • 30g Gluténmentes Kovászka
  • 400g gluténmentes kenyér lisztkeverék
  • 10g útifűmaghéj 
  • 50g cukor 
  • 1ek méz
  • 5g citromhéj
  • 2 tojássárgája
  • Kb 1,5 dl langyos víz a tésztába + 1 dl az útifűmaghéj beáztatásához

RECEPT:

  1. Az útifűmaghéjat 10 percig áztatjuk 1 dl langyos vízben. 
  2. Közben a Gluténmentes  Kovászkát, a liszteket, sót és cukrot összekeverjük a dagasztótálban.
  3. Hozzáadjuk a beáztatott, kocsonyás állagú útifűmaghéjat, a tojássárgáját, a mézet, majd dagasztás közben a langyos vizet is.
  4. 8-10 perc dagasztás után félretesszük 60 percre kelni.
  5. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd megfonjuk a kalácsot.
  6. További 60 percre félrerakjuk kelni
  7. Tojássárgájával és tejjel megkenjük a kalács tetejét, majd 35-40 perc alatt 190 °C-on megsütjük.