Finom, puha kalács az ünnepre, gluténmentesen
HOZZÁVALÓK:
- 30g Gluténmentes Kovászka
- 400g gluténmentes kenyér lisztkeverék
- 10g útifűmaghéj
- 50g cukor
- 1ek méz
- 5g citromhéj
- 2 tojássárgája
- Kb 1,5 dl langyos víz a tésztába + 1 dl az útifűmaghéj beáztatásához
RECEPT:
- Az útifűmaghéjat 10 percig áztatjuk 1 dl langyos vízben.
- Közben a Gluténmentes Kovászkát, a liszteket, sót és cukrot összekeverjük a dagasztótálban.
- Hozzáadjuk a beáztatott, kocsonyás állagú útifűmaghéjat, a tojássárgáját, a mézet, majd dagasztás közben a langyos vizet is.
- 8-10 perc dagasztás után félretesszük 60 percre kelni.
- A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd megfonjuk a kalácsot.
- További 60 percre félrerakjuk kelni
- Tojássárgájával és tejjel megkenjük a kalács tetejét, majd 35-40 perc alatt 190 °C-on megsütjük.